Ciupercile conţin antioxidanţi, vitamine, minerale, sunt sărace în calorii şi grăsimi dar sunt bogate în fibre şi proteine. Cele mai scumpe ciuperci sunt rare şi greu de cultivat pentru că necesită anumite condiţii de creştere. Aceste ciuperci au o aromă unică faţă de alte ciuperci mai ales atunci când sunt adăugate în diferite tipuri de mâncare.
Pe lângă faptul că ciupercile sunt hrănitoare au şi anumite beneficii asupra organismului. Astfel, ajută la ameliorarea riscului de boli de inimă, cancer, diabet, scade colesterolul, reglează tensiune arterială, ajutor în întărirea sistemului imunitar şi multe altele. 😉
Top 10 cele mai scumpe ciuperci din lume:
1. Ciuperca vierme (Cordyceps sinensis, ciuperca omidă, Yartsa gunbu) 2000 dolari doar 200 grame;
2. Trufa albă europenă (Tuber magnatum, trufă văratică) 3600 de dolari doar o jumătate de kilogram;
3. Ciuperca Matsutake (Agrocybe cylindracea, ciuperca de plop) 1000- 2000 de dolari doar o jumătate de kilogram;
4. Trufa negră (Tuber melanosporum) 800-900 de dolari pe kilogram;
5. Ciupercile Morchella (Morchella conica, Morchella crassipes, Morchella rotunda) 500 de dolari pe kilogram;
6. Gălbiorii (Cantharellus cibarius) 250- 400 de dolari pe kilogram;
7. Ciuperca Enoki (Enokitake, Flamullina velutipes) 100-250 de dolari pe kilogram;
8. Ciupercile Boletus (Boletus edulis, Boletus aereus, Boletus pinicola, Boletus reticulatus) 70-100 de dolari pe kilogram;
9. Ciuperca Coama Leului (Yamabushitake, Hericium erinaceus) 20-50 de dolari pe kilogram;
10. Ciuperca Shiitake (Lentinula edodes) 12-30 de dolari pe kilogram.