Denumire populara:  -sbârciog.

Apotecii pedunculate, cu partea fertila ascutita ca o caciula, de 3-10 cm lungime si 1 – 3 cm în diametru la baza, are culoare bruna-maslinie, cu suprafata evident alveolata, cu alveolele dispuse în siruri longitudinale mai mult sau mai putin paralele, care sunt separate prin niste coaste cu muchia negricioasa.

Piciorul, de obicei cam de aceeasi lungime cu palaria, are suprafata încretita, albicios-ocraceu, gol în interior. Locul de insertie a piciorului cu palaria este foarte evident, palaria având o mica portiune libera de jur împrejurul piciorului.

Carnea este alba, casanta, cu miros placut. Sporii elipsoidali, netezi, galbui, de 21-24×12-15 µ. Creste izolata sau în grupuri, pe sol, mai ales în paduri de conifere, dar nu lipseste nici în cele de foioase sau în pajisti.

Primavara.

Comestibilă, foarte buna.