Alte denumiri: yartsa gunbu, ciupercă tibetană, iarba de vară, viermele de iarnă, yarsagumba, dong chong xia cao, khira jar, viagra de Himalaya, ciuperca insectă, ciuperca vierme, ciuperca afrodisiac, ghaas fafoond, caterpillar fungus.

Sinonime: Ophiocordyceps sinensis.

Face parte din Familia Ophiocordycipitaceae este originar din Sud-Vestul Chinei (Platoul Tibetan– Quinghai, Gansu, Sichuan, Tibet, Yunnan). A fost descrisă ştiinţific pentru prima dată sub numele de Sphaeria sinensis în anul 1843 de unul dintre fondatorii ştiinţei patologiei plantelor Miles Joseph Berkeley. În anul 1878 botanistul italian Pier Andrea Saccardo a transferat specia sub numele de Cordyceps sinensis.

Cel mai vechi text care descrie utilizarea sa, a fost scris la sfârşitul sec. al XV-lea de medicul tibetan Zurkhar Nyamnyi Dorje fiind autorul unei lucrări influente despre medicina populară tibetană şi despre proprietăţile medicinale ale diferitelor plante şi ciuperci intitulată “Man ngag bye ba ring bsrel” (“Instrucţiuni pentru o varietate de medicamente”).

Ciuperca se găseşte în mod natural şi creşte lent în zonele reci (sub 21 grade) situate la altitudini de 3000-5200 de m pe pajiştele alpine abrupte din regiunea Tibet şi Himalaya, în perioada aprilie- iunie. A fost menţionat pentru prima dată în Dicţionarul Tibetan în anul 710. Utilizarea ciupercii în medicina populară a apărut în Tibet şi Nepal fiind cea mai importantă sursă de venit, este o industrie de milioane de dolari. În anul 2006 un kilogram de ciuperci de cea mai bună calitate se vindea cu aproximativ 32.000 de dolari, în anul 2012 preţul a crescut la 110.000 de dolari/kg.

Cordyceps sinensis este o ciupercă entomopatogenă adică o ciupercă subterană care parazitează corpul insectelor (peste 56 specii de insecte gazdă) provocându-le moartea, în principal larve de “molie fantomă” din genul Thitarodes (37 de specii). Acestea trăiesc timp de 5 ani sub pământ hrănindu-se cu rădăcinile plantelor înainte de a se transforma în nimfă. Ciuperca germinează în interiorul larvei hrănindu-se din ea, practic creşte în corpurile omizilor şi o mănâncă de vie până le mumifică (ele devin rigide din cauza producţiei de sclerotie fungică care este o etapă din ciclul de viaţă a ciupercii).

Larvele infectate tind să rămână sub pământ în poziţie verticală cu capul în sus, apoi un corp fructifer cu lungimea de câţiva centimetri iese din omidă prin capul acesteia şi creşte în sus deasupra solului. Acestea au forma curbată, alungită, de culoare maro-închis sau negru chiar galbenă când este proaspătă, înaltă de 4-10 cm.

În medicina tradiţională chineză ciuperca este considerată un echilibru excelent între Yin şi Yang deoarece în acelaşi timp provine dintr-un animal şi o legumă. Este considerat un remediu naturist vechi de mii de ani, un super-aliment capabil să lupte împotriva îmbătrânirii, să prevină bolile şi să imunizeze organismul. Luptă împotriva radicalilor liberi, a infecţiilor, a inflamaţiilor, luptă împotriva cancerului, echilibrează nivelul colesterolului, îmbunătăţeşte funcţia sexuală. Este un bun remediu împotriva bolilor de plămâni şi rinichi, ameliorează afecţiunile organelor respiratorii, combate afecţiunile ficatului, combate stresul, tulburările nervoase, oboseala cronică, ameliorează afecţiunile sistemului cardiovascular. Se spune că marii sportivi din China care au doborât recorduri au folosit cu succes extractele din ciupercă devenid astfel parte din regimul obişnuit al acestora.

Substanţe: aminoacizi, proteine, acizi graşi, nucleozide, steroli, steroizi, polizaharide, vitamina C, E, B1, B2, substanţe minerale: zinc, seleniu, cupru.

Avertizare: femeile însărcinate sau cele care alăptează ar trebui să evite această ciupercă, persoanele care suferă de boli autoimune nu ar trebui să o consume această ciupercă pentru că aceasta intensifică activitatea sistemului imunitar agravând afecţiunea respectivă, persoanele care suferă de boli de sânge nu ar trebui să o consume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *