Pălăria este  la început, convexă şi apoi plată sau uşor adâncită, cu suprafaţă negricioasă şi cu aspect pronunţat catifelat, diametru 4-10cm, negricioasă.

Piciorul este cilindric, bont, subţiat la bază, unde capătă un aspect lânos, destul de dur şi compact, înălţime 4-10cm, albicios.

Lamele nu sunt dese, rareori despicate şi, mai mult sau mai puţin, decurente în lungul piciorului.

Carnea este albă, foarte tare, dar friabilă, cu miros slab de fructe şi gust acru. Când este tăiată, eliberează un suc gros, alb, cu gust la început dulce şi, după câtva timp, foarte acru.

VARIABILITATE Coloritul pălăriei se schimbă de la negricios la sepia, câteodată cu marginea mai deschisă. Piciorul, este iniţial plin şi apoi parţial gol în interior, cu suprafaţa albicioasă în partea superioară şi brun-ocru în rest. Lamele variază de la alb-murdar la galben-portocaliu. Carnea, mai întâi albă şi apoi gălbuie, la contactul cu aerul se pătează cu roşu.

HABITAT: Creşte solitară sau în grupuri mici în pădurile de conifere. Este o specie foarte des întâlnită la munte.

PERIOADA  DE CREŞTERE: Vara-toamna.

SPECII  ASEMĂNĂTOARE:  Se aseamănă  foarte  mult  cu Lactarius lignyotus, care nu este nici ea comestibilă şi trăieşte în aceleaşi locuri.

Comestibilitate:  Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: