Buretele-cãlãreţului

 

Pãlãria (6-12 cm) este, la început, emisfericã şi apoi platã sau chiar ondulatã în mod neregulat. Cuticula, cel puţin în partea centralã, este acoperitã de solzi deşi şi mici de culoare roşu-cãrãmiziu şi se separã uşor de carnea pãlãriei. Coloritul variazã de la galben la roşcat, datoritã solzilor care o acoperã, în rest are o culoare constantã. Piciorul, galben, de obicei îngroşat la bazã, este cilindric, destul de puternic, câteodatã uşor curbat şi cu striaţii fine longitudinale de culoare maro-mãsliniu. Lamele, galbene ca sulful, sunt foarte dese, cu muchia ondulatã şi nu se unesc cu piciorul. Carnea este densã, albã cea a piciorului şi gãlbuie sub cuticulã, cu miros şi gust aproape imperceptibile. Aceastã ciupercã este întâlnitã destul de rar toamna, în pãdurile de foioase şi de conifere, în zona de deal şi de munte.

Comestibilitate: Cunoscuta ca Grünling in Germana si canari in Franceza, a fost pretuita ca o ciuperca comestibila mai peste tot in lume, gasindu-se din abundenta  in Franta. Cu toate ca este cunoscuta ca fiind foarte delicioasa, se cunosc destule cazuri de otraviri ca urmare a consumarii  T. equestre. Cercetarile recente au evidentiat faptul ca are proprietati toxice.

DECI MARE ATENTIE !!!