Alte denumiri: ciupercă roşie, ciuperca nemuririi, il fungo dell’ immortalita, regele miraculos al plantelor, elixirul tinereţii eterne.

Sinonime: Boletus lucidus, Polyporus lucidus.

Pălăria în formă de rinichi sau aproape ovoidală este plată, foarte groasă şi lemnoasă, diametru 5-10 cm, roşiatică cu mijlocul brun, cu marginea în stadiul de creştere albă sau galbenă

Suprafaţa este netedă, lucioasă, neregulată şi ondulată, împărţită în multe inele de creştere concentrice care au nuanţe diferite, acoperită cu o crustă lucioasă care îi dă un aspect lăcuit.

Piciorul, prins excentric de pălărie sau chiar în poziţie laterală, este lung, cilindric, neregulat şi foarte consistent, de multe ori uşor plat, deseori curbat, are 0,5- 2 cm în grosime, înălţimea este de 5-25cm, roşiatic sau brun-ruginiu.

Porii sunt foarte mici şi rotunzi, albicioşi cu timpul cenuşii.

Tuburile sunt scurte.

Carnea este deosebit de scorţoasă, lemnoasă, inodoră, insipidă cu gust amar, de culoare brun-deschis.

Variabilitate: coloritul pălăriei variază între roşietic şi brun-violaceu ajungând uneori, până la negru, cu nuanţe gălbui şi cu inele de creştere vizibile. Este la început spongioasă şi apoi lemnoasă. Piciorul, câteodată foarte lung, alteori abia vizibil, are acelaşi colorit ca pălăria. Porii sunt, iniţial albicioşi, apoi galbeni şi chiar negri. Tuburile sunt, la început, albe şi, apoi, galbene.

Habitat: Creşte în pădurile de foioase şi  mult mai rar în cele de conifere, pe cioturi sau rădăcini intrate  în putrefacţie, în timpul creşterii, înglobează în pălărie rămurele, frunze, bucăţele de lemn, şi tot ce se află în calea sa. De la câmpie la munte.

Perioada de creştere: poate fi găsită tot anul, în perioada iunie- octombrie, este cultivată în ţările Orientului Îndepărtat pentru efectele sale curative;

Specii asemănătoare:  între speciile din acest gen este singura care posedă picior. Poate fi Ganoderma cupreolaccatum are pălăria vişinie marginea mai deschisă la culoare, fără picior. Ganoderma oregonense, Ganoderma lingzhi.

Comestibilitate: fără interes alimentar dar ciuperca este folosită la prepararea anumitor ceaiuri medicinale. Are proprietăţi antialergice, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antioxidante, de asemenea este un excelent remediu antistres, antitumoral, cu efect antitrombotic. Studiile clinice au ajuns atât de departe încât Japonia include această ciupercă pe lista oficială a medicamentelor utilizate în paralel cu chimioterapia.

 

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: