Alte denumiri: funghi prugnolo, maipilz, mairitterling, marzolino, buretele de spin, buretele Sfântului Gheorghe.
Sinonime: Tricholoma georgii, Tricholoma gambosa.
Cunoscutã si sub numele popular de ciuperca Sfântului Gheorghe, este o specie de primãvarã (sãrbãtoarea Sfântului Gheorghe este pe data de 23 aprilie) fiind apreciatã cel putin pentru fãptul cã apare atât de timpuriu. A fost descrisă pentru prima dată sub numele de Agaricus gambosus în anul 1821 de către micologul suedez Elias Magnus Fries. Numele actual Calocybe gambosa a fost dat de micologul olandez Marinus Anton Donk în anul 1962.
Pălăria: este cãrnoasã si cu un colorit care variazã de la alb-murdar la coaja de alunã, galben-ocru. Este initial globuloasã, apoi convexã şi în final platã având la mijloc un mamelon lat. Are cu suprafaţa netedã si uscatã, adesea cu pete gălbui, are 4-11 cm în diametru. Marginea este aproape întotdeauna rãsfrântã spre interior si adânc crestatã.
Lamele sunt foarte dese, aglomerate, destul de înguste, de culoare între alb si crem-palid.
Sporii: sunt netezi, eliptici, de culoare albă, de 4-6 x 3-4 microni.
Carnea este densã, de culoare albicioasă spre crem, cu gust plãcut si miros de fãinã.
Piciorul: are 3-8 cm lungime şi 1-3 cm grosime, cilindric, fibros, subţiat la bază fiind diform, culoarea este asemănătoare pălăriei.
Habitat: specie des întâlnită, se întâlneste prin iarbã adesea printre tufele spinoase precum păducelul, porumbarul şi de-a lungul potecilor, în pãdurile de foioase, lunci, păşuni. Apare din luna martie până în luna iunie. Se găseşte în grupuri formând adesea cercuri de vrăjitoare.
Interes gastronomic: este consideratã de foarte bunã calitate, poate fi consumată murată, uscată sau chiar crudă. Adesea fiind conservată în ulei, prăjită în unt sau sub formă de omletă. Dacă o consumaţi pentru prima dată este indicat să consumaţi doar o porţie mică deoarece conţine un alergen necunoscut. Persoanelor mai sensibile ar fi indicat să fierbeţi ciuperca 10-15 minute înainte de a fi încorporată în mâncăruri deşi nici prepararea termică nu garantează eliminarea alergenului.
Specii asemănătoare: Entoloma sinuatum, Inocybe erubescens, Clitopilus prunulus, Tricholoma acerbum, Tricholoma lascivum, Tricholoma album.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: