Aparatul fructifer, de formă globuloasă, aproape sferică, se subţiază către bază printr-un peduncul scurt şi bont care se prelungeşte în pământ cu hife subţiri rizomorfe, diametru 2-6cm, maroniu.

Suprafaţa este acoperită cu un strat des de aculei (ţepi) ascuţiţi, dar moi, uniţi la vârf câte trei-patru, dând ciupercii un aspect zburlit; aceşti ţepi cad uşor şi lasă liberă o zonă netedă. La încheierea maturizării, în partea centrală se deschide un orificiu (opercul) prin care sunt eliberaţi sporii.

 

 

 

VARIABILITATE:  Culoarea aparatului fructifer variază între alburiu şi brun-deschis. Gleba este, la început, albă şi compactă, devenind, apoi, brun-roşcată şi prăfoasă.

HABITAT: Această ciupercă poate creşte solitară, dar şi în grupuri mici, în special în pădurile de foioase şi prin tufărişuri, pe sol calcaros. La deal şi la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE:  Vara-toamna.

Comestibilitate: Fără interes alimentar.