Pălăria subţire şi fragilă, este, la început, convexă şi, apoi, adâncită în mijloc sau chiar în formă de pâlnie, cu suprafaţa uscată şi fin catifelată, diametru 4-10cm, maronie.

Marginea este răsfrântă spre picior şi, câteodată, crăpată.

Piciorul este cilindric, subţiat la bază, catifelat la fel ca pălăria, dar într-o culoare mai deschisă, înălţime 4-10cm, albicios.

Lamele  sunt dese, nu prea înalte şi puţin decurente în lungul piciorului.

Sucul emanat este alb, dar, în contact cu aerul, capătă în scurt timp o culoare roz.

Carnea este compactă, dar puţin consistentă, cu miros uşor de fructe şi gust acru-amar.

VARIABILITATE: Coloritul pălăriei variază de la alb-murdar la brun-ocru. Lamele sunt de culoarea fildeşului cu reflexe roz-gălbui. Piciorul poate fi alb sau brun, cu pete mai închise.

HABITAT:  Creşte în pădurile de foioase şi în luminişuri, la deal şi la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE: Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Seamănă cu Lactarius picinus şi Lactarins lignyotus, necomestibile şi cu tendinţa de a se colora în roz la tăiere.

Comestibilitate: Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: