Sinonime: Macrotyphula juncea, Clavaria triuncialis var. juncea, Clavaria juncea, Typhula ramentacea, Clavaria hortulana, Clavaria juncea var. pilipes.

Ciuperca a fost descrisă pentru prima dată în anul 1805 de către micologul german Johannes Baptista von Albertini şi de botanistul germano-american Lewis David de Schweinitz sub numele de Clavaria triuncialis var. juncea. Denumirea de Typhula juncea datează dintr-o publicaţie din anul 1882 a micologului finlandez Petter Adolf Karsten.

Denumirea de gen Typhula provine din latină şi înseamnă “uşor afumat”, epitetul specific juncea înseamnă “papură”.

Corpul fructifer: are în înălţime 3-10 cm şi 0,5- 1,2 mm în diametru, este cilindric, are culoarea gălbuie până la ocru-deschis sau maro-portocaliu, are suprafaţa netedă, partea inferioară este mai închisă la culoare, este subţire şi uşor ondulat sau curbat, gol în interior, cu vârful ascuţit.

Specii asemănătoare: Clavaria fuscata care este mai albă şi miroase puternic a usturoi, Typhula pharcorrhiza care are sporii mult mai mari faţă de Typhula juncea. Asemănătoare cu Typhula fistulosa (pipe club) care are corpul fructifer maro-deschis, partea inferioară este mai închisă la culoare, este drept sau ondulat, cu vârful tocit sau rotunjit, apar adesea singure, cresc în aştenut de frunze sau lemn putrezit în special de mesteacăn, numele de “fistulosa” înseamnă “în formă de ţeavă sau tub”, au 5-30 cm înălţime şi 5-10 mm în diametru.

Habitat: trăieşte pe material organic aflat în descompunere sau chiar moarte (frunze, crenguţe, tulpini) în pădurile de foioase umede (fag, frasin, arin, mesteacan, stejar şi altele). Se găseşte în perioada octombrie-decembrie.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: