Pălăria este, la început, convexă, apoi plată, iar, la maturitate deplină, uşor adâncită, cu marginea mult aplecată către picior, diametru 4-6cm, ocru.

Cuticula este netedă  şi  colorată  diferit în nuanţe închise.

Piciorul este cilindric, neted şi uşor bulbos la bază, înălţime 4-8cm, alb.

Lamele sunt dese, nu prea înalte şi deseori bifurcate.

Carnea este albă, foarte fragilă, fără miros şi cu gust acru.

VARIABILITATE: Coloritul pălăriei variază de la galben-ocru la roz-portocaliu, cu pete mai închise, de mărimi diferite, mai dese pe margine. Piciorul este, iniţial plin şi, apoi, gol în interior, albicios şi se schimbă destul de curând în portocaliu-roz. Lamele sunt alb-crem la exemplarele tinere şi roz la cele mature.Când este tăiată, carnea emană un suc lăptos de culoare alb-crem care, în contact cu aerul, devine rapid galben-auriu.

HABITAT: Se întâlneşte solitară sau în grupuri mici în pădurile de foioase, mai ales pe sub stejari şi castani, de la deal la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE: Vara – începutul toamnei.

SPECII ASEMĂNĂTOARE: Este greu de confundat cu alte specii.

Comestibilitate: Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: