Pălăria este, la început, convexă şi, apoi din ce în ce mai plată, cu o adâncitură accentuată în mijloc, diametru 4-12cm, roz.

Cuticula este acoperită cu un puf des şi aspru, formând cercuri concentrice destul de neregulate.

Marginea este mult răsfrântă în jos şi prezintă o serie de franjuri cu aspect lânos.

Piciorul este cilindric, foarte solid şi robust, cu tendinţa de a se subţia la bază; suprafaţa sa este brumată, câteodată cu mici gropiţe, înălţime 4-8cm, roz.

Lamele sunt foarte dese, nu prea înalte, decurente de-a lungul piciorului şi intercalate cu lamele vizibile.

Carnea este albă, foarte tare şi compactă, cu miros plăcut de fructe şi gust uşor acru. Când este tăiată, emană un suc alb, cu gust foarte iute.

 

 

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la gălbui-portocaliu la culoarea cojii de alună, în nuanţă deschisă, cu puf mai mult sau mai puţin extins. Piciorul, la început, plin şi, apoi, gol în interior, are aceleaşi nuanţe coloristice ca pălăria.

HABITAT. Poate fi întâlnită aproape exclusiv pe sub mesteceni sau în apropierea acestora, de la dealurile de joasă altitudine până la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.


SPECII ASEMĂNĂTOARE
. Poate fi confundată cu Lactarius cilicioides, la fel de otrăvitoare.

SINONIME. Agaricus torminosus.

PERICULOZITATE. TOXICĂ–  provocă tulburări grave gastrointestinale.

 

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: