Pălăria, foarte mică, subţire şi cu aspect uscat, are formă de clopot la început şi, apoi, devine convexă, cu marginea zimţată, diametru 1-2cm, ocru.

Cuticula este netedă şi uscată.

Piciorul este foarte subţire, fragil, cilindric sau ondulat, cu suprafaţa netedă, înălţime 4-6cm, ocru.

Lamele sunt dese, subţiri şi destul de înalte.

Carnea este redusă cantitativ şi fibroasă, fără miros şi gust.

 

 

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la ocru la gri-maroniu. Lamele sunt, la început, brun-deschis, apoi se pătează cu brun şi, la maturitate, devin brun-negricioase. Carnea este ocru, mai închisă la baza piciorului.

HABITAT. Creşte în grupuri mici pe pajişti, păşuni, de-a lungul potecilor, la deal şi la munte.


PERIOADA DE CREŞTERE.
Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Poate fi uşor confundată cu Panaeolus papilionaceus şi aceasta necomestibilă.

SINONIME. Panaeolus foenisecii.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: