Pălăria, foarte mică, subţire şi cu aspect uscat, are formă de clopot la început şi, apoi, devine convexă, cu marginea zimţată, diametru 1-2cm, ocru.
Cuticula este netedă şi uscată.
Piciorul este foarte subţire, fragil, cilindric sau ondulat, cu suprafaţa netedă, înălţime 4-6cm, ocru.
Lamele sunt dese, subţiri şi destul de înalte.
Carnea este redusă cantitativ şi fibroasă, fără miros şi gust.
VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la ocru la gri-maroniu. Lamele sunt, la început, brun-deschis, apoi se pătează cu brun şi, la maturitate, devin brun-negricioase. Carnea este ocru, mai închisă la baza piciorului.
HABITAT. Creşte în grupuri mici pe pajişti, păşuni, de-a lungul potecilor, la deal şi la munte.
PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.
SPECII ASEMĂNĂTOARE. Poate fi uşor confundată cu Panaeolus papilionaceus şi aceasta necomestibilă.
SINONIME. Panaeolus foenisecii.
Comestibilitate. Fără interes alimentar.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: