Pălăria, foarte mică şi plăpândă, are, la început, formă de clopot şi apoi convexă, cu un gurgui larg, dar puţin proeminent şi marginea zimţată fin, diametru 1-4cm, ocru.

Cuticula este netedă şi cu aspect mătăsos.

Piciorul este foarte alungit, cilindric, subţiat pe porţiunea superioară şi cu suprafaţă catifelată, înălţime 4-15cm, negricios.

Lamele nu sunt prea dese şi nici late.

Carnea este fibroasă, cu miros puternic de usturoi şi gust amărui.

 

 

 

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la ocru-roz la maroniu şi, mai rar, la alb-murdar. Lamele sunt, câteodată, împestriţate cu roz. Carnea este albă, dar cea a piciorului are tendinţa de a deveni maronie.

HABITAT. Creşte pe frunzele moarte sau pe bucăţile de lemn putrezite din pădurile de foioase şi de conifere, la deal şi la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Este uşor de confundat cu Marasmius scorodonius (cocârlele, bureciorii, usturoiaşii) şi cu Marasmius perforans, amândouă cu un miros puternic de usturoi.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.