Alte denumiri: beech muschroom, buna shimeji, brown beech mushroom, zhengjigu, jude muschroom, yuxun.

Sinonime: Hypsizygus marmoreus, Pleurotus elongatipes, Hypsizygus elongatipes.

Ciuperca este originară din Asia de Est şi Nordul Europei, este cultivată uşor în zonele cu climă temperată din Europa, America, Australia. Se găsesc în mod obişnuit în magazinele alimentare. Se cunosc două variante de ciuperci: buna shimeji (Hypsizgus tesselatus) sau ciuperca de fag maro şi bunapi shimeji sau ciuperca de fag alb. Există peste 20 de specii de ciuperci Shimeji iar cele mai frecvente soiuri savurate în bucătăria japoneză includ buna- shimeji, bunapi-shimeji şi hon- shimeji (Lyophyllum shimeji- este o ciupercă care creşte pe sol şi preferă pădurile de pin).

Pălăria: este globulară apoi se aplatizează treptat, de culoare albiciosă până la gri-maro, are 4-8 cm în diametru, prezintă pete apoase când este tânără.

Lamele: sunt albe ataşate de picior.

Piciorul: are lungimea de 3-10 cm şi 0,3-0,6 în diametru, foarte fin mătăsos, alb.

Carnea: este fermă, albă nu se schimbă la culoare atunci când este tăiată.

Sporii: sunt mici, translucizi, aproape rotunzi de 4-5 microni.

Habitat: creşte adesea în grupuri în păduri de foioase în special pe copaci de fag, este răspândit pe scară largă în estul şi nordul Americii de Nord.

Interes gastronomic: atunci când sunt consumate crude au un gust amar dar aceasta dispare dacă este gătită. Fiind fiartă capătă o textură fermă, uşor crocantă cu aromă de nucă. Se foloseşte la tocăniţe, sosuri, adăugate la paste, supe sau prăjită în ulei ori unt. Ciuperca conţine cei 8 aminoacizi necesari corpului uman şi mai multe tipuri de polizaharide astfel aceasta inhibă procesele inflamatorii, au capacităţi antitumorale şi antioxidante. Are efecte de prevenire şi vindecare a cancerului, de creştere a imunităţii, de a prelungi viaţa.

Specii asemănătoare: Hypsizygus ulmarius (shirotamogidake) are pălăria brun-cenuşie, pătată, miros de castravete, creşte de cele mai multe ori pe materialul lemnos putred al foioaselor, în grup, specie rară.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: