Pãlãria, translucidã, foarte fragilã şi  subţire, are, iniţial formã de clopot, apoi este convexã şi , la maturitate deplinã, devine aproape platã, cu un gurgui puţin vizibil şi cu marginea striatã sau adânc crestatã, tinzând, la maturitate, sã crape, diametru 2-5cm, galbenă.

Cuticula este netedã, lucioasã, lipicioasã şi uşor detaşabilã.

Piciorul este gol  pe dinãuntru, cilindric, fusiform şi destul de fragil, înălţime 3-6cm, albicios.

Suprafaţa sa, cu excepţia bazei, este acoperitã cu o pulbere fãinoasã, iar la bazã este lânos.

Lamele sunt dese, gălbui şi libere.

Carnea este albă, redusã cantitativ şi apoasã, fãrã gust şi miros.

Miros: inodoră;

Gust: insipidă;

Spori: ocru;

 

 

VARIABILITATE Coloritul pãlãriei este galben, cu marginea gri sau maronie. Lamele sunt iniţial galben-deschis şi devin maro ca scorţişoara sau ruginii.

HABITAT: apare încă de la începutul verii, creşte pe terenuri îngrãşate natural, pe lângã grãmezile de bãlegar, de paie putrezite, de la câmpie la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE: Vara-toamna.

SPECII ASEMÃNÃTOARE: Se diferenţiazã de alte specii din genul Bolbitius datoritã culorii galbene a pãlãriei.

Comestibilitate:  Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: