Pãlãria, translucidã, foarte fragilã şi subţire, are, iniţial formã de clopot, apoi este convexã şi , la maturitate deplinã, devine aproape platã, cu un gurgui puţin vizibil şi cu marginea striatã sau adânc crestatã, tinzând, la maturitate, sã crape, diametru 2-5cm, galbenă.
Cuticula este netedã, lucioasã, lipicioasã şi uşor detaşabilã.
Piciorul este gol pe dinãuntru, cilindric, fusiform şi destul de fragil, înălţime 3-6cm, albicios.
Suprafaţa sa, cu excepţia bazei, este acoperitã cu o pulbere fãinoasã, iar la bazã este lânos.
Lamele sunt dese, gălbui şi libere.
Carnea este albă, redusã cantitativ şi apoasã, fãrã gust şi miros.
Miros: inodoră;
Gust: insipidă;
Spori: ocru;
VARIABILITATE: Coloritul pãlãriei este galben, cu marginea gri sau maronie. Lamele sunt iniţial galben-deschis şi devin maro ca scorţişoara sau ruginii.
HABITAT: apare încă de la începutul verii, creşte pe terenuri îngrãşate natural, pe lângã grãmezile de bãlegar, de paie putrezite, de la câmpie la munte.
PERIOADA DE CREŞTERE: Vara-toamna.
SPECII ASEMÃNÃTOARE: Se diferenţiazã de alte specii din genul Bolbitius datoritã culorii galbene a pãlãriei.
Comestibilitate: Fără interes alimentar.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: