Pãlãria este, la început, emisfericã, apoi convexã şi platã, diametru 3-6cm, maronie.

Cuticula este netedã şi lipicioasã pe vreme umedã.

Piciorul este mic, neted şi subţiat la bazã, înălţime 4-6cm, ocru.

Porii sunt foarte mari, colţuroşi şi relativ neregulaţi.

Tuburile au o lungime medie şi sunt puţin decurente.

Carnea este moale, cu miros slab şi gust picant.

VARIABILITATE. Pãlãria variazã între galben-ocru şi brun ca scorţişoara. Piciorul este brun-ocru în partea de sus şi galben la bazã. Porii şi tuburile sunt inişial roşii, devenind arãmii. Carnea piciorului este galbenã, iar cea a pãlãriei, violacee.

HABITAT. Creşte pe terenuri ierboase în pãdurile de conifere, la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMÃNÃTOARE. Se aseamãnã foarte mult cu Boletus amarellus, foarte rarã şi despre care nu se ştie dacã este comestibilã.

SINONIME. Xerocomus piperatus.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.