Pãlãria, foarte cãrnoasã şi compactã, este, la început, globu-loasã şi, apoi, relativ convexã, cu marginea puþin ondulatã, diametru 5-20cm, roşiatică.

Cuticula este neregulatã şi delicat catifelatã.

Piciorul este bont, în formã de parã, cu baza destul de îngroşatã şi având pe suprafaţa sa o reţea roşie foarte complicatã, care acoperã culoarea de bazã, înălţime 6-15cm, roşu.

Porii sunt mici, rotunzi sau colţuroşi.

Tuburile sunt lungi şi puţin aderente la picior.

Carnea foarte tare şi compactã, are miros slab acru, de fructe şi gust dulceag.

VARIABILITATE. Pãlãria este brun-roşcatã, cu pete negre de diferite mãrimi. Când este atinsã, devine albastru-închis. Porii, roşu-sângerii, se coloreazã în albastru când sunt frecaţi cu degetele. Tuburile sunt, la început, de culoare galben-aurie şi apoi, mãslinii, devenind şi ele albastre când sunt atinse. Dacã este tãiatã, carnea se coloreazã imediat în albastru şi, în câteva ore, se face roşu-închis.

HABITAT. Creşte în pãduri de foioase, în special pe sub fagi, în locuri însorite şi pe soluri calcaroase. De la deal la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMÃNÃTOARE. Este uşor de confund

at cu Boletus satanas (hribul-dracului), de asemenea necomestibilã, care, totuşi, are reţeaua de pe picior mai deasã.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.