Pãlãria, foarte cãrnoasã şi compactã, este, la început, globu-loasã şi, apoi, relativ convexã, cu marginea puþin ondulatã, diametru 5-20cm, roşiatică.

Cuticula este neregulatã şi delicat catifelatã.

Piciorul este bont, în formã de parã, cu baza destul de îngroşatã şi având pe suprafaţa sa o reţea roşie foarte complicatã, care acoperã culoarea de bazã, înălţime 6-15cm, roşu.

Porii sunt mici, rotunzi sau colţuroşi.

Tuburile sunt lungi şi puţin aderente la picior.

Carnea foarte tare şi compactã, are miros slab acru, de fructe şi gust dulceag.

VARIABILITATE:  Pãlãria este brun-roşcatã, cu pete negre de diferite mãrimi. Când este atinsã, devine albastru-închis. Porii, roşu-sângerii, se coloreazã în albastru când sunt frecaţi cu degetele. Tuburile sunt, la început, de culoare galben-aurie şi apoi, mãslinii, devenind şi ele albastre când sunt atinse. Dacã este tãiatã, carnea se coloreazã imediat în albastru şi, în câteva ore, se face roşu-închis.

HABITAT: Creşte în pãduri de foioase, în special pe sub fagi, în locuri însorite şi pe soluri calcaroase. De la deal la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE: Vara-toamna.

SPECII ASEMÃNÃTOARE: Este uşor de confundat cu Boletus satanas (hribul-dracului), de asemenea necomestibilã, care, totuşi, are reţeaua de pe picior mai deasã.

Comestibilitate: fără interes alimentar.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: