Alte denumiri: ciuperca cu picior negru, black-leg, black footed polypore, bay polypore, jung essbar.
Sinonime: Royoporus badius, Boletus durus, Boletus batschii, Picipes badius, Polyporellus badius, Polyporus durus, Polyporus picipes, Polyporus badius, Grifola badia, Boletus badius.
Specia a fost descrisă pentru prima dată în anul 1801 de către micologul german Christian Hendrik Persoon sub numele de Boletus badius. În anul 1832 biologul american Lewis David de Schweinitz a transferat specia sub numele de Polyporus. Numele de “Polyporus” înseamnă “care are mulţi pori”. Epitetul specific “badius” deriva din rădăcina latină “badi” care înseamnă “maro-roşcat”.
Pălăria: la început este convex apoi devine plat, lobat, în formă de pâlnie în zona de inserţie a piciorului, cu marginea ondulată, are dimensiunea de 5-25 cm şi 1-4 mm grosime. Culoarea este variabilă este de obicei maro- roşcat adesea mai închisă în mijloc şi mai deschisă la margini. În stadiul tânăr pălăria este albicios-crem cu centrul maro-roşcat, la maturitate pălăria se înnegreşte de la centru spre exterior şi este mai palid spre margine.
Carnea: este fibros- elastică, albă şi dură ca pluta sau lemnoasă.
Suprafaţa superioară: este netedă şi lucioasă, uneori dezvoltă riduri radiale la maturitate.
Suprafaţa inferioară: prezintă tuburi care au adâncimea de 0,5- 2,5 mm, sunt decurente pe lungimea piciorului, tuburile se termină în pori mici rotunzi, sunt de culoare albicioasă care devin gălbui de la margine pe măsură ce îmbătrânesc.
Sporii: sunt de mărime medie, cilindrici, hialini (translucid), netezi.
Piciorul: este ataşat de pălărie fie central fie lateral, se îngustează spre bază, are 2-5 cm lungime şi 0,5-1,5 mm grosime, catifelat, de culoare maro- închis până la brun-negricios chiar negru şi încreţit longitudinal la maturitate.
Habitat: creşte în grupuri pe trunchiurile şi ramurile căzute aflate în descompunere, din pădurile de foioase, în special pe lemn de fag. Se găseşte de la sfârşitul primăverii până în toamnă. Poate provoaca putregaiul alb la copacii vii.
Specii asemănătoare: Polyporus brumalis, Polyporus ciliatus, Polyporus varius care este mai mică şi de culoare maro-deschis sau gălbui.
Interes gastronomic: sunt necomestibile din cauza texturii lor dure.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: