Alte denumiri: zbârciogul cu picior umflat,
Pălăria este conic-largă, diametru 5-8 cm, cu alveole foarte adânci, despărţite prin nervuri proeminente şi zbârcite.
Piciorul este foarte lung şi solid, înălţime 8-18 cm, alb, cu suprafaţa brăzdată în mod neregulat şi catifelată.
Carnea este albă, subţire şi puţin scorţoasă, cu un miros şi gust greu perceptibile.
VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază între ocru şi gri-maroniu. Piciorul este alb cu nuanţe diferite de roz.
HABITAT. Creşte în pădurile de foioase, de la câmpie la munte.
PERIOADA DE CREŞTERE. Primăvara.
Comestibilitate: excelentă.
SPECII ASEMĂNĂTOARE. Se aseamănă mult cu celelalte specii din acelaşi gen, totuşi se deosebeşte de acestea prin dimensiunile mai mari.
PRECAUŢII. Printre zbârciogi, speciile crassipes, conica şi rotunda sunt considerate excelente, dar trebuie folosite respectând anumite precauţii, înainte de toate, pot fi consumate numai exemplarele nematurizate, aruncându-se cele bătrâne sau cu semne de alterare pentru că pot provoca tulburări destul de grave, în orice caz vor fi opărite şi fierte mai mult, dar şi în acest caz vor fi consumate în cantităţi moderate şi niciodată în mai multe feluri la aceeaşi masă. Este cunoscut că unele substanţe toxice din aceste ciuperci se pot acumula în organismul uman.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: