Pălăria,  foarte compactă şi  cărnoasă, este, iniţial, globuloasă şi, apoi, din ce în ce mai plată, cu o adâncitură mare în  centru, diametru 4-10cm, violacee.

Cuticula este netedă, mată şi uşor lipicioasă, dar numai când vremea este umedă.

Piciorul este plin, foarte compact, cilindric sau în formă de măciulie, iar suprafaţa sa are  aspect  făinos, înălţime 3-8cm, lila.

Lamele sunt dese, nu prea înalte, uneori despicate şi decurente  în lungul  piciorului.

Carnea este dură, albă cu un miros slab de fructe şi gust acru-iute.

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la violet la roşu-purpuriu, până la brun-roşcat.
Piciorul este lila, pătat pe suprafeţe variabile cu violet-închis. Lamele exemplarelor tinere sunt galben-deschis şi galben-intens la cele bătrâne. Carnea, la început, dură şi, apoi spongioasă, este albă sau uşor gălbuie.

HABITAT. Creşte solitară sau în grupuri mici prin pădurile de conifere, la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Este, deseori, confundată cu, Russula queletii, care totuşi, se deosebeşte pentru că are întotdeauna lamele albicioase.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: