Aparatul fructifer are forma unei cupe mici care, pe măsură ce iuperca  se maturizează, se lărgeşte, diametru 2-8cm, brun.

Marginea este, deseori, ondulată şi crestată.

Suprafaţa interioară este de culoare închisă şi netedă, iar cea exterioară este mai deschisă  la culoare şi flocoasă, cu nervuri.

Piciorul este foarte scurt şi bont, cu suprafaţa zgrunţuroasă şi străbătut de nervuri longitudinale,înălţime 2-3cm, albicios.

Carnea, albă, este fragilă şi gelatinoasă, fără miros şi  gust definite.

VARIABILITATE. Coloritul aparatului fructifer variază între brun-ocru şi brun-închis, iar cel al piciorului, între albicios şi gălbui.

HABITAT. Este o ciupercă răspândită, dar nu prea obişnuită, care creşte printre frunzele moarte din pădurile de foioase şi de conifere, preferând solul calcaros.

PERIOADA DE CREŞTERE. Primăvara-vara.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. La o examinare superficială, poate fi confundată cu Disciotis venosa, şi aceasta fără valoare alimentară, care se deosebeşte prin forma de castronaş şi prin mirosul de clor.

SINONIME. Helvella acetabulum, Acetabula vulgaris, Peziza acetabulum.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: