Alte denumiri: burete mâzgos, belted slimy cortinarius.

Sinonime: Gomphos collinitus, Cortinarius muscigenus, Agaricus collinitus, Myxacium collinitum.

Pălăria (3,5-10 cm), iniţial este convexă şi apoi plată, cu gurgui slab dezvoltat, coloritul variază între brun-auriu deschis, ocru-roșcat sau brun-cărămiziu, mai închisă în centru. Cuticula este netedă și unsuroasă până la mucoasă.

Lamele sunt dese, subțiri, ușor bombate, bifurcate, aderate la picior. La început sunt acoperite de o cortină albicioasă, rest al vălului parțial, de o culoare variind între palid- violaceu apoi la maturitate roşu-ruginiu.

Piciorul: este cilindric, fusiform şi cu striaţii dese, violacee. Este presărat cu solzi albicioși care sunt rămășițe ale vălului parțial.

Carnea: este compactă,  albicioasă sau gălbuie, până la crem-gri. Carnea piciorului spre vârf este cu tonuri slabe de violet, spre bază cu nuanțe maronii. Mirosul este imperceptibil, cu gust blând și ușor.

Sporii: sunt elipsoidali, de culoare ruginie, sunt in formă de alune și verucoși. Mărimea este de 12-16,5 x 6,5- 8 microni. Pulbera lor este ruginie.

Habitat: creşte în pădurile de conifere, pe lângă molizi, pini, rar în pădurile de foioase. Apare din luna iulie până în luna octombrie. De la deal la munte, fiind o specie frecvent întâlnită.

Interes alimentar: este considerată o ciupercă necomestibilă și nu este recomandată pentru consum.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: