Pălăria, foarte largă şi cărnoasă, este, la început, convexă, iar, la maturitate, din ce în ce mai plată şi adâncită, în formă de pâlnie; marginea, relativ răsfrântă spre picior şi acoperită de solzi roşietici, se îndreaptă complet o dată cu trecerea timpului, diametru 7-25cm, gălbuie.

Piciorul este bont şi robust, alburiu şi acoperit de mici gropiţe de culoare galben-intens, gol în interior şi foarte lipicios, înălţime 6-10cm, albicios.

Lamele, de culoare crem, sunt dese, nu prea înalte şi decurente în lungul piciorului.

Carnea este albă, foarte compactă şi fragilă, cu miros de fructe şi gust acru. Când este tăiată, emană mult suc lăptos alb, care, la contactul cu aerul, se colorează în galben-sulf.

 

 

VARIABILITATE. Pălăria variază de la galben la culoarea cojii de alună în nuanţă deschisă, cu dungi vagi concentrice.

HABITAT. Se întâlneşte deosebit de frecvent, în grupuri de câteva exemplare, în pădurile de conifere de la munte.


PERIOADA DE CREŞTERE
. Vara-toamna.


SPECII ASEMĂNĂTOARE.
Poate fi confundată cu Lactarius resimus, fără gropiţele de pe picior şi cu Lactarius repraesentaneus, cu sucul violet, amândouă otrăvitoare.

PERICULOZITATE.  TOXICĂ.

 

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: