Alte denumiri: ciuperca soarelui, ciuperca vieţii, ciuperca braziliană, ABM, himematsutake, cogumelo do sol, cogumelo Piedade, cogumelos Shitake, royal sun agaricus, jisongrong, almond mushroom, God’s mushroom, brazilian blazei.
Sinonime: Agaricus blazei Murrill, Agaricus brasiliensis, Agaricus rufotegulis, Psalliota subrufescens.
Este o ciupercă originară din Brazilia (Piedade) şi este cultivată pe scară largă în Japonia datorită efectelor sale medicinale asupra organismului uman. Ciuperca a fost descrisă pentru prima dată în anul 1893 de către micologul american Charles Horton Peck. La sfârşitul sec. al XIX-lea a fost cultivat în estul Statelor Unite, pentru cultură se foloseşte compost pasteurizat şi îmbogăţit cu azot. În Romania ciuperca este cunoscută sub denumirea de Agaricus milena fiind înscrisă în Catalogul Oficial al Soiurilor de plante şi legume.
Pălăria: la început este semisferic apoi devine convex, culoarea variază de la alb la maro-deschis, gri-brun sau chiar maro-roşcat, cuticula prezintă perişori fini asemănătoare mătăsii iar la maturitate dezvoltă solzi mici de culoare brun-pal până la gri-brun, are diametrul de 5-18 cm. Ciuperca dezvoltă pete brune atunci când este manipulată dar şi odată cu vârsta.
Carnea: este albă, gustul este dulce asemănător “nucilor verzi” cu miros de migdale, aroma de migdale se datorează prezenţei benzaldehidei, alcoolului benzilic, benzonitrilului şi benzoatului de metil.
Lamele: sunt înguste şi înghesuite unele în altele, iniţial sunt albe apoi devin roz şi pe măsură ce sporii se maturizează devin de culoare negru-maro.
Sporii: sunt larg eliptici, de culoare maro-închis.
Piciorul: are înălţimea de 6-15 cm şi 1-1,5 cm grosime, este bulbos la bază şi prezintă solzi, iniţial este plin apoi devine gol cu vârsta. Prezintă un inel dublu stratificat, neted şi albicios pe suprafaţa superioară şi solzos pe partea inferioară, acesta este îndoit în jos spre tulpină.
Habitat: creşte singur sau în grupuri mici în lunile de vară, iubeşte soarele şi căldura crescând în condiţii de pădure amazoniană.
Specii asemănătoare: Agaricus augustus (prince) are pălăria mare solzoasă cu lamele albe apoi maronii dar niciodată roz şi creşte sub coniferele care cresc lângă drumuri, poteci, grădini, parcuri. Agaricus silvaticus care devine roşietică atunci când este tăiată. Agaricus bohusii cu miros uşor de ciupercă iar gustul nu este distinctiv.
Interes gastronomic: ciuperca este comestibilă cu efecte benefice asupra organismului. Este indicată în: diabet, hepatite, ciroze, cancer, leucemii, anemii, are efect antialergic, antiviral, util în stări de deficienţă imună. Datorită conţinutului său ridicat de beta-glucan este utilizat în terapia oncologică din California şi Japonia. Ciuperca ajută în mod specific la producerea de interferon şi interleukină care ajută la combaterea metastazei celulelor canceroase în special a cancerului de uter. Poate provoca reacţii alergice şi poate avea efecte toxice asupra funcţiei hepatice prin creşterea nivelului seric al enzimelor hepatice în special la persoanele cu cancer ovarian. Nu se administrează persoanelor care suferă de boli autoimune. Întotdeauna consultaţi medicul de specialitate înainte de a consuma sub orice formă suplimentele din această ciupercă.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: