Pălăria, destul de cărnoasă, este, iniţial, convexă şi, apoi, plată sau adâncită, fără   gurgui, cu marginea deseori striată fn sens radial, diametru 4-10cm, violacee.

Cuticula este netedă, lucioasă şi lipicioasă, violetă.

Piciorul, subţire şi cu aspect făinos, este cilindric sau uşor subţiat în partea de sus, înălţime 4-6cm, violaceu.

Lamele sunt albicioase,  dese şi aderente la picior.

Carnea este albă, compactă şi consistentă, cu miros de fructe şi gust acru-iute.

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la violet la brun-purpuriu. Marginea devine brăzdată pe parcursul maturizării. Piciorul poate fi violaceu, roşu-purpuriu şi chiar alb. Lamele sunt albe sau galben-crem în nuanţă deschisă.

HABITAT. Se întâlneşte destul de frecvent în pădurile de conifere, la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Poate fi  confundată cu  Russula sardonia, necomestibilă, care se deosebeşte prin lamele de culoare galbenă.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: