Pălăria, foarte cărnoasă şi compactă, este, iniţial, convexă şi, apoi, din ce în ce mai plată sau adâncită, cu suprafaţa ondulată, diametru 4-10cm, roşie.
Cuticula este netedă, puţin lucioasă şi lipicioasă pe vreme umedă.
Piciorul este fusiform, făinos şi cu multe zbârcituri sau crăpături fine, înălţiem 4-10cm, roziu.
Lamele sunt distanţate între ele, cărnoase şi decurente în lungul piciorului, câteodată şi despicate. Se observă şi lamelele rare.
Carnea este albă, densă şi compactă, cu un uşor miros de fructe şi gust pronunţat amar şi iute.
VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la roşu-sângeriu la roşu-purpuriu. Cuticula este presărată cu pete albe care, uneori, acoperă toată suprafaţa pălăriei. Piciorul este roz şi, mai rar, gălbui sau alb. Carnea este albă, densă şi compactă, dar cu timpul are tendinţa de a se îngălbeni.
HABITAT. Este o specie foarte obişnuită, prezentă uneori în grupuri mici, prin pădurile de conifere, la munte.
PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.
SPECII ASEMĂNĂTOARE. Poate fi confundată uşor cu Russula emetica (vineţica-focului) şi cu alte specii din familia Russulaceae care sunt de culoare roşie, necomestibile.
Comestibilitate. Fără interes alimentar.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: