Pălăria, destul de rigidă, dar fragilă, este, la început, convexă, apoi plată şi uşor adâncită, câteodată cu un mic gurgui, diametru 3-7cm, maronie.

Suprafaţa sa este mată, netedă sau uşor zgrunţuroasă.

Piciorul este cilindric sau subţiat la bază, cu un puf fin urmărind striaţiile longitudinale,înălţime 3-7cm, maroniu.

Lamele sunt dese, late şi puţin decurente în lungul piciorului. Când este tăiată, emană un suc fluid alb, iniţial dulce, dar care, în scurt timp devine amar.

Carnea este friabilă, cu miros slab, dar neplăcut, asemănător celui de ploşniţă şi gust amar.

VARIABILITATE: Coloritul pălăriei şi al piciorului poate varia de la roşu-ruginiu la brun-închis. Culoarea cărnii poate fi albă sau ca a cojii de alună-deschisă.

HABITAT: Această ciupercă se găseşte în pădurile de foioase, mai ales în cele de fagi, la deal şi la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE: Vara-toamna.

SINONIME: Agaricus subdulcis.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: