Pălăria, foarte cărnoasă şi compactă, este, la început, convexă şi, apoi, din ce în ce mai plată sau uşor adâncită în mijloc, cu marginea răsfrântă şi apoi întinsă, deseori ondulată, diametru 6-30cm, roz.

Cuticula este netedă, albă sau pătată cu roz, cu peri scurţi şi deşi, lipicioasă pe vreme umedă.

Piciorul este foarte robust, bont, destul de compact şi câteodată prins excentric de pălărie, înălâime 3-8cm, albicios.

Lamele sunt dese, nu prea înalte, câteodată despicate şi decurente în lungul piciorului.

Carnea este albicioasă, densă şi fragilă, cu miros slab de fructe şi gust amar. Când este tăiată, emană o cantitate mare de suc lăptos cu gust acru şi amar.

 

VARIABILITATE:  Coloritul pălăriei este alb, din loc în loc pigmentată cu roz sau cu violet-deschis, culorile formând câteodată cercuri concentrice. Lamele sunt la început albicioase, apoi roz şi, la maturitate deplină, portocaliu-deschis.

HABITAT:  Se găseşte destul de rar în grupuri mici prin  pădurile de foioase.  La deal şi la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE: Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE: Lactarius piperatus, cu lamele foarte dese.

Comestibilitate: Fără interes alimentar.