Pălăria, cărnoasă şi fragilă, este, iniţial, convexă şi, apoi, plată, cu gurgui vizibil în mijloc şi cu marginea ondulată şi crestată. Cuticula, este uscată, netedă şi câteodată brăzdată adânc. Piciorul, foarte subţire, cilindric sau arcuit, este neted în partea superioară şi solzos în partea inferioară. Lamele sunt foarte dese, înalte şi cărnoase. Carnea este moale, aproape inodoră şi insipidă.

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază între brun ca scorţişoara şi ocru-deschis. Piciorul este alb în partea superioară, brun în centru şi negricios la bază. Lamele sunt, la început, gălbui, şi apoi brune ca scorţişoara. Carnea, albă, este pătată cu maroniu.

HABITAT. Creşte, câteodată în grupuri cu foarte multe exemplare, pe cioturi şi pe buşteni putreziţi în păduri de foioase, de la câmpie la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Primăvara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Este deseori confundată cu Armillaria mellea. Dar atentie mare poate fi confundata si cu gheba pucioasa Hypholoma fasciculare – care este o specie toxica!

SINONIME. Pholiota mutabilis.

INTERES GASTRONOMIC. Specie comestibilă de calitate excelentă. Se recomandă să nu se consume partea de jos a piciorului pentru că este foarte tare.