Bioluminişcența este capacitatea anumitor organisme de a produce și emite lumină prin reacții chimice interne. Această proprietate se întâlnește la o varietate de organisme, inclusiv unele bacterii, fungi, nevertebrate și pești, și poate avea diverse funcții biologice, cum ar fi atragerea prăzii sau partenerilor de reproducere, apărarea împotriva prădătorilor sau iluminarea mediului în care organismul trăiește. Bioluminişcența poate fi de diferite culori, de la albastru-verzui și verde, până la portocaliu și roșu, iar mecanismul exact care stă la baza acestei proprietăți poate varia de la un organism la altul.

 

În ciuda faptului că Armillaria mellea poate produce un efect de luminiscență vizibil, acesta nu este considerat a fi un efect de bioluminescență propriu-zis. Efectul de luminiscență observat la această specie de ciupercă este rezultatul acumulării de substanțe care absorb și reflectă lumina într-un mod specific, ceea ce poate produce un efect de luminescență vizibil, mai ales în condiții de lumină scăzută sau în întuneric. Aceste substanțe sunt prezențe în țesuturile ciupercii, cum ar fi lignina și chitina, care au proprietăți optice specifice și pot absorbi și reflecta lumina într-un mod specific, ceea ce poate produce un efect de luminescență. Totuși, acest efect de luminiscență nu este datorat unei reacții biochimice specifice, ci este mai degrabă un efect de natură fizică.

În general, ciupercile bioluminiscente produc o lumină proprie, datorită unei reacții biochimice specifice care implică producerea de luciferină și luciferasă, care sunt enzime responsabile de producerea luminii. Armillaria mellea nu produce aceste enzime și, prin urmare, nu este considerată a fi o ciupercă bioluminiscentă.

 

Clitocybe illudens este o ciupercă bioluminiscentă, produce o lumină slabă, verzui-albăstruie în condiții de întuneric, datorită unei substanțe chimice numite luciferină. Totuși, este important de menționat că această ciupercă este toxică și nu trebuie consumată, deoarece poate provoca simptome severe precum greață, vărsături, diaree și chiar halucinații.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: