Ghebele, care sunt cunoscute pentru calităţile lor gastronomice şi pentru faptul că pot fi întâlnite, cel mai des, pe marginea şanţurilor şi prin desişuri, au o caracteristică destul de interesantă: emit noaptea o lumină slab verzuie.

Fenomenul se datorează unor reacţii chimice speciale asemănătoare oxidării, care au loc în celulele ciupercii în timpul respiraţiei.

Cu toate că unii autorii au interpretat această luminiscenţă ca o metodă de a atrage insectele, care în felul acesta ar răspândi sporii, se consideră, în general, că fenomenul este de natură strict chimică şi că nu are nici o legătură cu stimularea reproducerii.

Ghebele nu sunt,  desigur, singurele ciuperci luminiscente: poate că această ciupercă este cea mai obişnuită, dar există şi alte specii ca, de exemplu, Clitocybe illudens şi Pleurotus lampus (numit astfel tocmai pentru luminozitatea sa nocturnă), care au fost studiate şi observate intens, în special datorită acestei proprietăţi.

Există numeroase ciuperci tropicale luminiscente, după cum este cunoscut că, în unele zone din Indonezia, fetele obişnuiesc să culeagă aceste ciuperci, făcând din ele salbe pe care le poartă la gât ca să-şi semnaleze prin întuneric prezenţa pentru cei care le curtează.

 

Armillaria Mellea

 

Armillaria Tabescens

 

Clitocybe illudens

 

Pleurotus lampus

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: