La  început, aparatul   fructifer are o  formă globuioasă, dar, o dată cu apropierea maturităţii, diametru 3-6cm, înălţime 2-4cm, maroniu, exoperdiul care îl înveleşte se despică în 6-15 lacinii ascuţite care, pe vreme umedă, se desfac astfel încât formează un fel de stea mică, iar pe vreme uscată se repliază acoperind sacul cu spori.

Laciniile sunt maronii-deschis, cu numeroase dungi subţiri care le dau un aspect marmorat.

Sacul sporal intern este globulos, cu o consistenţă ca  de  hârtie;  la maturitate apare un orificiu central pe unde ies sporii, iar răspândirea lor este stimulată de mişcarea laciniilor.

VARIABILITATE. Coloritul laciniilor variază între ocru-roşcat şi brun-închis. Sacul sporal poate fi gri sau maroniu. La început gleba este albă şi compactă, devenind apoi negricioasă şi prăfoasă.

HABITAT. Trăieşte în locuri nisipoase şi cu pietriş din pădurile de foioase, cu o preferinţă pentru zonele de sub stejari; mai rar este întâlnită în pădurile de conifere. De la câmpie la deal.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Prin aspectul său general aminteşte de ciupercile din genul Geastrum de care se deosebeşte prin felul în care creşte şi prin sporii mai mari.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: