Sinonime: Psilocybe antillarum, Panaeolus sepulchralis, Panaeolus phalaenarum, Agaricus solidipes, Agaricus antillarum, Panaeolus semiovatus var. phalaenarum.

Pălăria: la început este în formă de clopot apoi devine convexă, este de culoare albă până la gri-deschis, la maturitate capătă o culoare alb-argintiu strălucitor şi dungi radiale. Are dimensiunea de 3-6 cm.

Carnea: este netedă, cărnoasă, cu gust amar.

Piciorul: are lungimea de 4-22 cm şi grosimea de 0,5-2 cm, solid, gol în interior, uneori puţin mai bulbos la bază, dimineaţa pe rouă din cauza sporilor negri poate prezinta picături de rouă negricioase ca nişte puncte negre. Când este culeasă se poate observa la capătul piciorului resturi de rădăcină.

Lamele: la exemplarele tinere lamele sunt de culoare gri apoi devin negre pe măsură ce sporii se maturizează.

Sporii: sunt negri de formă elipsoidală.

Specii asemănătoare: Panaeolus cyanescens (care este o ciupercă psihoactivă conţine psilocină, devine verzuie sau albastră în locul în care sunt deteriorate).

Habitat: creşte pe bălegar, gunoi de grajd, din primăvară până în toamnă, poate creşte în condiţii ridicate de temperatură, se găseşte pe pajişti, păşuni, de obicei pe unde pasc animalele domestice.

Comestibilitate: fără interes gastronomic.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: