Pălăria, foarte mică şi plăpândă, are, la început, formă de clopot şi apoi convexă, cu un gurgui larg, dar puţin proeminent şi marginea zimţată fin, diametru 1-4cm, ocru.

Cuticula este netedă şi cu aspect mătăsos.

Piciorul este foarte alungit, cilindric, subţiat pe porţiunea superioară şi cu suprafaţă catifelată, înălţime 4-15cm, negricios.

Lamele nu sunt prea dese şi nici late.

Carnea este fibroasă, cu miros puternic de usturoi şi gust amărui.

 

 

 

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la ocru-roz la maroniu şi, mai rar, la alb-murdar. Lamele sunt, câteodată, împestriţate cu roz. Carnea este albă, dar cea a piciorului are tendinţa de a deveni maronie.

HABITAT. Creşte pe frunzele moarte sau pe bucăţile de lemn putrezite din pădurile de foioase şi de conifere, la deal şi la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Este uşor de confundat cu Marasmius scorodonius (cocârlele, bureciorii, usturoiaşii) şi cu Marasmius perforans, amândouă cu un miros puternic de usturoi.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: