Pãlãria este, la început, emisfericã, apoi convexã şi platã, diametru 3-6cm, maronie.

Cuticula este netedã şi lipicioasã pe vreme umedã.

Piciorul este mic, neted şi subţiat la bazã, înălţime 4-6cm, ocru.

Porii sunt foarte mari, colţuroşi şi relativ neregulaţi.

Tuburile au o lungime medie şi sunt puţin decurente.

Carnea este moale, cu miros slab şi gust picant.

VARIABILITATE. Pãlãria variazã între galben-ocru şi brun ca scorţişoara. Piciorul este brun-ocru în partea de sus şi galben la bazã. Porii şi tuburile sunt inişial roşii, devenind arãmii. Carnea piciorului este galbenã, iar cea a pãlãriei, violacee.

HABITAT. Creşte pe terenuri ierboase în pãdurile de conifere, la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMÃNÃTOARE. Se aseamãnã foarte mult cu Boletus amarellus, foarte rarã şi despre care nu se ştie dacã este comestibilã.

SINONIME. Xerocomus piperatus.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: