Alte denumiri: fringed polypore, spring polypore.

Sinonime: Boletus arcularius, Lentinus arcularius.

Ciuperca face parte din familia Polyporaceae, a fost descrisă pentru prima dată în anul 1783 de către naturalistul german August Batsch sub numele de Boletus arcularius. În anul 1821 a fost redenumit Polyporus arcularius de către micologul suedez Elias Magnus Fries. Numele de gen “Polyporus” înseamnă “mai mulţi pori“. Ciuperca provoacă putregaiul alb.

Pălăria: are 1-5 cm în diametru, la început este rotunjită după care se aplatizează, uneori prezintă o mică depresiune în mijloc. Marginea pălăriei este crestată, prevăzută cu perişori proeminenţi. Culoarea este la început cafeniu-deschis apoi brun-gălbuie sau maro-închis. Suprafaţa este solzoasă şi pâsloasă, cu nuanţe mai închise de maro în mijlocul pălăriei.

Tuburile sporifere: lungi de 1-3 mm, de culoare crem, alungite radial, uşor decurente pe picior, relativ largi în tinereţe, vizibile cu ochiul liber, la maturitate sau în stare uscată devin brune sau ocraceu-gălbuie.

Porii: sunt hialini, netezi, alungit-elipsoizi, au 7-11 x 2-3 microni. Pulberea lor este de culoare alb-crem.

Carnea: este subţire, albicioasă, fibroasă, gust nesemnificativ şi miros uşor parfumat.

Piciorul: cilindric, are 2-6 cm lungime, 2-5 mm grosime, de cele mai multe ori situat central, uşor îngroşat la bază, suprafaţa păroasă, solzoasă. Culoarea este cafeniu-deschis apoi maro-închis. Prezintă miceliu bazal albicios.

Habitat: se găseşte solitar sau în grupuri pe resturile putrede ale foioaselor în special cele de plop, stejar, adesea pe crengi căzute, apar în perioada aprilie-iunie.

Specii asemănătoare: Polyporus brumalis (se găseşte în general pe mesteacăn, are porii mai mici, apare în lunile reci ale anului, pălăria este maro-gălbui-închis dar spre maturitate devine brun-maro, maro-închis), Polyporus ciliatus (are porii mai mici şi mai denşi, are o formă plată, rotundă sau ovală, are culoarea maro sau maro-roșcată), Polyporus leptocephalus (blackfoot polypore, partea inferioară a piciorului este aproape întotdeauna de culoare neagră), Polyporus alveolaris (are culoarea galben-portocaliu sau portocaliu-roşiatică, rotunjite până în formă de rinichi sau evantai, tuburile sunt alungite radial, porii sunt mari, hexagonali), Polyporus tuberaster (tuberous polypore, prezintă tuburi care se termină în pori unghiulari albi sau crem foarte mici).

Interes gastronomic: ciuperca este necomestibilă, deşi unele publicaţii susţin comestibilitatea ei doar în stadiul tânăr. Ciuperca ar avea proprietăţi medicinale: antibacteriene, antimicrobiene, antitumorale. Este important de reținut că aceste proprietăţi nu au fost încă dovedite prin cercetări științifice riguroase. Este important să se acorde atenție atât aspectului cât și condițiilor de creștere ale ciupercilor înainte de a le consuma.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: