1. Ciupercile sunt foarte delicate şi fragile, unele dintre ele au viaţa de 1 zi, altele pot trăi o săptămână, iar cele mai rezistente cresc în grupuri şi au o textură lemnoasă vârsta lor prelungindu-se până la câteva luni.

2. Principalul rol al ciupercilor şi fungilor este să recicleze natura, fără ciuperci o ramură ar rămâne acolo pentru totdeauna, frunzele căzute ar ajunge să măsoare metri întregi fără intervenţia lor, (nu ar putrezi niciodată), transformă lemnul în componenţii lui originali şi produc hrană pentru plante, returneză frunzele, ramurile, lemnul, în natură sub formă de materiale organice.

3. Unii consideră ciupercile ca fiind plante pentru diverse motive, însă diferenţa majoră între orice plantă şi ciuperci este că ciupercilor le lipseşte clorofila (pigment care se găseşte în părţile verzi ale plantelor care joacă un rol fundamental în fotosinteză), pe care o folosesc pentru a-şi procura propria hrană şi energie. Din acest motiv ciupercile aparţin de Regnul Fungi.

4. Mucegaiurile sunt tot ciuperci, de exemplu brânza cu mucegai este obţinută printr-o tehnică extrem de simplă prin adăugarea unei tulpini de penicilină.

5. Nu toate ciupercile sunt bine “intenţionate”, există şi ciuperci paraziţi care atacă copacii vii cauzând boli mortale.

6. Ciupercile sunt unice deoarece produc singure fructul pe care noi îl numim ciupercă, fiind înpărţite în mai multe grupe în funcţie de structura corpului lor şi de numeroasele caracteristici macro şi micro.

7. Ciupercile au efecte puternice asupra sănătăţii, conţin 3 % grăsimi, fiind sărace în calorii, conţin 92% apă, lipide, antioxidanţi (acestea ajută la îndepărtarea radicalilor liberi din organism), proteine, chitină, acid linoleic, acid folic, fibre, uleiuri eterice, carbohidraţi, substanţe minerale: zinc, cupru, calciu, sodiu, clor, fosfor, fier, magneziu, seleniu, mangan, potasiu, conţin vitamine: B1, B2, B3, B5, D, K, E, PP. Oamenii de ştiinţă consideră că ciupercile sunt mai consistente decât unele fructe sau legume.

8. Ciupercile genetic sunt mai înrudite cu animalele decât cu plantele, acestea conţin un component numit lanosterol care lipseşte la plante, şi lipsa clorofilei la ciuperci pe care plantele o deţin.

9. Ciupercile mai sunt supranumite şi “carnea vegetală”, fiind foarte bogate în proteine, situându-se astfel pe locul doi, după soia, atunci cînd vine vorba de înlocuit carnea.

10. De culori variate şi cu forme inedite ciupercile sunt nişte apariţii fascinante: unele sunt fosforeşcente, altele sunt halucinogene, sunt folosite ca şi leac de mii de ani, ori costă mii de dolari kilogramul pentru că se găsesc foarte greu (trufele).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *