-Ciuperca considerată cel mai mare organism viu din lume, este un fel de ciupercă-imperiu, organism imens din subteran, din genul Armillaria, care se întinde pe 965 hectare de pământ, ocupând 3,7 kilometri pătraţi, o greutate de circa 600 tone, ar avea 2.400 de ani fiind şi cel mai bătrân organism de pe Pământ încă în viaţă, creşte în Munţii Albaştri din Oregon-SUA, i se mai spune şi “ciuperca de miere”.

-Cele mai scumpe ciuperci din lume provin din nordul Italiei, acestea se numesc trufe albe, au diametrul de 12 cm şi cântăresc între 200-500 gr, preţul lor variază între 2000-4000 de dolari kilogramul.

-Ciupercile sunt organisme vii care aparţin regnului Fungi, întâlnite în toate mediile de viaţă, dar nu toate sunt comestibile, unele fiind otrăvitoare, există 14.000 de specii de ciuperci .

-Ciupercile sunt o sursă importantă de potasiu, un mineral important care reduce hipertensiunea, scăzând astfel bolile de inimă şi riscul dezvoltării unora noi. Ele asigură între 20-40 de procente din doza zilnică de cupru, un alt mineral care scade riscul bolilor de inimă.

-Ciupercile conţin în jur de 80-90% apă din greutatea lor, acestea sunt ideale în dieta de slăbire întrucât conţin fibre naturale care grăbesc senzaţia de saţietate.

-Cele mai cunoscute ciuperci folosite ca medicament sunt :

  • Shiitake (Lentinula edodes), simbol al longevităţii în Asia, aceasta este folosită în medicina chineză de peste 6000 de ani, au efect imunomodulator, anticancerigen, antiviral, detoxifiant şi antifungic;

  • Reishi (Ganoderma lucidum), este cunoscută şi utilizată mai bine de 2000 de ani în Extremul Orient, îmbunătăţeşte semnificativ funcţionarea sistemului imunitar având proprietăţi antialergice, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antioxidante, energizante.

  • Maitake (Grifola frondosa), este o ciupercă gigant originară din Japonia, acestea conţin polizaharidele 1.3 şi 1.6 beta-glucan, stimulatoare naturale ale imunităţii organismului.

-Cea mai otrăvitoare ciupercă din lume este Amanita phalloides (Buretele viperei), conţine o toxină numită amatoxină, care atacă ficatul şi rinichii, şi care nu poate fi distrusă prin nici o metodă de gătit, victima moare după 15-24 ore de la consumarea ciupercii fatale.

-Probabil aţi mai auzit de cel de-al cincilea gust şi anume umami (gustul savorii), care completează paleta binecunoscută de dulce, sărat, acru şi amar, poate fi găsit în mai multe alimente ce au componenta L-glutamat, care îi dă savoarea, printre care şi ciupercile. Soiurile shitake şi enokitake au fost identificate ca cea mai puternică aromă umami.

-Provincia Yunnan din China este supranumită “Împărăţia ciupercilor”, datorită diversităţii din această regiune, unde trăiesc peste 600 specii de ciuperci comestibile.

Grădina Botanică Regală din Kew (foto):

-Cea mai mare ciupercă din lume, a fost descoperită în anul 2010, cântăreşte aproape jumătate de tonă, în provincia Hainan din China, are 10 metri lungime, 80 cm lăţime, are aproximativ 20 ani. Până la descoperirea ciupercii uriaşe, recordul de mărime l-a deţinut un exemplar din categoria “Rigidoporus ulmarius”, descoperit în Marea Britanie, la Gradina Botanică Regală din Kew, avea un diametru de 150 cm şi circumferinţa de 425 cm.

Rigidoporus ulmarius (foto):

-Cele mai interesante ciuperci cresc în apropierea unui sat din Tokyo-Japonia, ele acţionează asupra muşchilor râsului, toţi cei care le miros încep să râdă în hohote, s-a întâmplat în 1933 când toţi locuitorii satului au râs în hohote săptămâni la rând şi astfel un cercetător a descoperit cauza (ciupercile) care provoaca râsul.

-Ghebele, care sunt cunoscute pentru calităţile lor gastronomice au o proprietate destul de interesantă acea că ele pot emite, pe timp de noapte, o lumină vagă alb-verzuie, acesta se explică prin procesul de oxidare, care are loc în timpul respiraţiei ciupercii.

-În afară de ghebe mai există şi alte specii de ciuperci lumineşcente care au fost studiate şi observate intens, în special datorită acestei proprietăţi: Clitocybe illudens (sau Omphalotus olearius) şi Pleurotus lampus.

Omphalotus olearius (foto):

-Ciupercile sunt capabile să stocheze metale grele mai mult decât plantele verzi, prin urmare se recomandă un consum mediu de ciuperci pentru a evita intoxicarea cu cadmiu şi mercur.

-Ciupercile sunt destul de indigeste, de aceea nu e indicat să fie consumate la cină.

Pleurotus lampus (foto):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *