Pălăria, cărnoasă şi compactă, este, la început, convexă, apoi se aplatizează şi devine uşor adâncită în centru, cu marginea striată şi dantelată, diametru 4-8cm, ocru.

Cuticula, nedetaşabilă de pălărie, este netedă, lucioasă şi lipicioasă.

Piciorul este bont, moale, foarte fragil, mai întâi spongios şi, apoi gol în interior, cu suprafaţa făinoasă în partea de sus, înălţime 3-5cm, alb.

Lamele sunt destul de rare, delicate şi fragile. De pe suprafaţa lor apar picături de apă.

Carnea este de consistenţă scăzută şi spongioasă, cu miros şi gust neplăcute, ca de peşte.

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la galben-ocru la maroniu, cu centrul mai închis, aproape negru. Piciorul este alb, cu baza brun-roşcată. Lamele sunt mai întâi, albe şi, apoi, gălbui, uneori pătate cu ruginiu. Carnea, din albă se face gălbuie cu pete roşcate.

HABITAT. Creşte atât în păduriledeconifere cat şi în cele de foioase, în special sub stejari, de la câmpie la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Poate fi uşor confundată cu Russula sororia şi cu Russula farinipes, care nu sunt comestibile.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: