Pălăria, iniţial în formă de clopot, devine din ce în ce mai plată pe durata maturizării; este netedă, uscată, de un frumos roşu viu, cu reflexe mătăsoase date de foarte numeroasele fibre microscopice care o acoperă, diametru 3-6cm, roşie.

Gurguiul este destul de amplu, dar nu pronunţat.

Piciorul, şi el roşu, este subţire, înalt, uneori şerpuit, cu multe striaţii longitudinale, înălţime 4-8cm, roşu.

Lamele sunt destul de rare, cărnoase, înalte, de culoare roşie-sângerie.

Carnea, şi ea roşie, are un miros imperceptibil şi gust uşor amar.

 

 

VARIABILITATE. Lamele roşii capătă pe parcursul maturizării  nuanţe  galben-ocru  din cauza numărului enorm de spori depozitaţi pe ele.

Piciorul este mai mult sau mai puţin gol în interior.

Carnea roşie are câteodată nuanţe gălbui.

HABITAT. Este o specie destul de rară care creşte pe lângă trunchiurile coniferelor, în special la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.


SPECII ASEMĂNĂTOARE.
Este inconfundabilă datorită coloritului roşu-viu a pălăriei şi piciorului.

PERICULOZITATE. Specie foarte otrăvitoare care poate provoca intoxicaţii foarte grave, uneori mortale.