Alte denumiri: babiţa, brăţara artistului, bear bred, artist’s conk, artist’s bracket, kofuki-saru- nokoshikake.

Sinonime: Ganoderme aplani, Ganoderma lipsiense, Polyporus applanatus, Polyporus vegetus, Fomes vegetus, Fomes applanatus, Boletus applanatus, Elfvingia applanata.

Aparatul fructifer este mai mult sau mai puţin plat ca o etajeră semicirculară, tare şi asemănătoare plutei. Diametru 10-60 cm, înălţime 2-20 cm, maronie, brună ca scorţişoara cu marginea albă.

Pe faţa sa superioară sunt vizibili numeroşi negi şi brazde concentrice, de asemenea numeroase, iar cuticula este lemnoasă şi încreţită.

Faţa inferioară este acoperită de himeniul care se deschide spre exterior prin minusculi pori albi.

Tuburile sunt destul de lungi de 4-12 mm adâncime şi dispuse în straturi, între straturi prezintă o linie de separare închisă la culoare câte unul pentru fiecare an. La început sunt albicioase cu timpul devine brune, adesea cu urmele sau înţepăturile unei musculiţe specifice ciupercilor Agathomyia wankowiczii care îşi depune ouăle în gale.

Carnea are o consistenţă lemnoasă, groasă, scorţoasă, cu miros tipic de ciupercă şi gust amar, este de culoare brun-ruginie sau maronie, cu pete albe, dungată. Sporii sunt bruni.

Variabilitate: partea superioară a aparatului fructifer are culori care variază între brun ca scorţişoara şi gri-maroniu, cu bordură albă. Suprafaţa himenială, la început este albă şi apoi maro.

Habitat: creşte uneori supraetajată, pe trunchiuri aflaţi în putrefacţie, pe copaci vii prin păduri de foioase cărora le dăunează foarte mult, provocându-le un putregai alb. Poate fi întâlnită în parcuri şi grădini mai ales pe fagi, arţari, castani sălbatici şi altele. Este frecvent întâlnită de la câmpie la munte.

Perioada de creştere: în perioada ianuarie- decembrie, este perenă- trăieşte şi rodeşte mai mulţi ani de-a rândul, având o rădăcină persistentă din care se dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină.

Specii asemănătoare: poate fi uşor confundată cu Fomes marginatus, Ganoderma adspersum, Ganoderma brownii, Ganoderma carnosum, Ganoderma resinaceum, Ganoderma philippii, Ganoderma tsugae.

Comestibilitate: este fără interes alimentar dar în medicina tradiţională chineză este folosită ca ciupercă medicinală având ingrediente active precum triterpenoide, acizi ganoderici cu rol în protecţia răcelilor, cu efecte anticancerigene, antitumorale, antibacteriene. În bucătăria asiatică este folosită ca potenţiator de aromă umami. O altă particularitate a ciupercii este că poate fi folosită ca mediu de desen pentru artişti în special partea inferioară a ciupercii care dacă este zgârâiată rezultă linii vizibile care rămân permanente.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: