Alte denumiri: ciuperci crestate, ciupercă de cerneală, ciuperci de nuc, bureţi nebuni, bureţi de gunoi, titenghi, umbra şarpelui, podoaba balegii, căciula şarpelui, common ink cap, inky cap, tippler’ s bane.

Sinonime: Coprinus atramentarius, Coprinus luridus, Coprinus sobolifer, Pselliophora atramentaria, Agaricus atramentarius, Coprinus plicatus, Agaricus plicatus, Agaricus sobolifer, Agaricus luridus.

A fost descrisă pentru prima dată în anul 1786 sub numele de Agaricus atramentarius de către biologul francez Pierre Buillard. În anul 1838 a fost transferat sub numele de Coprinus de către micologul suedez Elias Magnus Fries, dar în anul 2001 a fost transferat sub numele de Coprinopsis. Epitetul specific “atramentaria” provine din cuvântul latin “atramentum’ care înseamnă “cerneală”.

Pălăria: la început este ovoidală apoi capătă formă de clopot, relativ netedă şi striată radial, câteodată cu solzi mici pe vârf acolo unde este de obicei mai închisă la culoare. Diametrul este de 3-7 cm, cenuşie.

Piciorul: este cilindric, fusiform, gol în interior, subţiindu-se spere vârf, niciodată bulbos. Înălţimea este de 5-18 cm, albicios.

Lamele: sunt dese, înalte, albicioase, brun-cenuşii la final negricioase după care se lichefiază.

Carnea: este albă, subţire, fragilă, fără gust şi miros specific.

Variabilitate: coloritul pălăriei poate varia de la alb-murdar la culoarea cojii de alună cu nijlocul întotdeauna mai închis. La terminarea maturizării marginea se crestează adânc radial şi se răsfrânge în sus. Lamele sunt la început albe apoi brune devenind negricioase cu reflexe măslinii. Carnea este gri la exemplarele nematurizate apoi devine treptat albă.

Habitat: creşte în grupuri pe cioturile de foioase, în parcuri, grădini, pe lângă poteci, de la câmpie la munte în perioada aprilie-noiembrie.

Interes gastronomic: trebuie consumată cu prudenţă doar în stadiul tânăr cât lamele sunt albe, de evitat consumul băuturilor alcoolice împreună cu această ciupercă pentru că pot apărea tulburări grave ca: palpitaţii cardiace, eriteme cutanate şi transpiraţie în exces.

 

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: