Alte denumiri: pale cantherelle, rebozuelo palido.
Sinonime: Cantharellus cibarius var. pallens
Numele de gen “Cantharellus” provine din cuvântul latin “cantharus” care însemnă “cupă, pocal sau potir”. Epitetul specific “pallens” provine din limba latină şi însemnă “palid” sau “mai albicios”.
Pălăria: la început este convexă după care se aplatizează şi în final capătă forma de pâlnie, marginea la început este răsucită după care se ondulează. Culoarea este albicioasă dar pe măsură ce se maturizează capătă culoarea pal-gălbuie. În stadiul tânăr ciuperca prezintă un strat pâslos deasupta pălăriei care se poate îndepărta cu uşurinţă la o simplă atingere. Suprafaţa este netedă, adesea inegală. Cuticula este uscată şi uşor de îndepărtat. Are 2-15 cm în diametru.
Stratul himenial: este format din pliuri neregulate sau vinişoare care se extind pe lungime, se bifurcă şi sunt adânc decurente pe picior, are culoarea pălăriei.
Carnea: este consistentă şi groasă, albicioasă, devine uşor galbenă în jurul marginilor, miros fructat şi gust iute în stare crudă. Dacă ciuperca este zgâriată cu un cuţit locul respectiv după ceva timp capătă cuoarea portocaliu-închis.
Piciorul: este cilindric, scurt, fibros, plin, adesea îngroşat spre bază, are 3-5 cm lungime şi 0,5-2 cm grosime.
Perioada de apariţie: este o specie des întâlnită pe solurile uşor acide ale pădurilor de foioase sub frunzele copacilor de stejar şi fag, în pădurile de conifere, adesea în grup, din lunile mai-noiembrie.
Interes alimentar: este comestibilă şi se foloseşte în numeroase feluri de mâncare după ce a fost fiartă 5-10 minute.
Specii asemănătoare: cu specia toxică Omphalotus olearius (buricul măslinului de culoare portocaliu-închis şi creşte în ciorchine), Omphalotus olivascens, specii comestibile Cantharellus cibarius (gălbiorii care sunt de culoare galben-portocaliu), Hygrophoropsis aurantiaca (gălbiori falşi), Cantharellus amethysteus (are coloritul violet-liliac pe suprafaţa pălăriei în stadiul matur).
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: