Pãlãria, foarte groasã şi cãrnoasã, este, la început ,emisfericã şi, apoi, convexã sau aproape platã, având pe suprafaţã mici cocoaşe şi cu marginea mai întâi rãsucitã spre picior, apoi aplatizatã şi puţin ondulatã. diametru 5-12cm, albicioasă.

Cuticula este uscatã, câteodatã cu crãpãturi sau gropiţe.

Piciorul poate fi ori cilindric, ori puþin îngroşat  la  bazã, cu suprafaţa neregulatã şi cu o reţea finã în partea superioarã, înălţime 5-8cm, albicios.

Porii sunt rotunzi şi mici.

Tuburile, galbene, sunt foarte lungi şi subţiri.

Carnea este tare şi compactã, cu miros plãcut şi gust amar.

VARIABILITATE. Pãlãria întotdeauna deschisã la culoare, variazã între alb şi gri, culoarea cojii de alunã sau verzui. Piciorul este albicios sau galben-deschis, acoperit cu o reţea, galben-aprins în partea superioarã şi verzui în cea inferioarã. Când sunt tãiaţi, porii, din galbeni devin verzi-albãstrui. Carnea, albicioasã, este mãslinie la baza piciorului şi albastrã sub tuburi. Când este tãiatã devine, dar pentru scurt timp, albãstruie.

HABITAT. Creşte în pãdurile de foioase, în special în locuri însorite. La deal şi la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMÃNÃTOARE. Este o ciupercã inconfundabilã datoritã coloritului sãu foarte deschis.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.