Alte denumiri: parasitic Asterophora, Russula parasite, silki piggyback,

Sinonime: Gymnopus parasiticus, Agaricus parasiticus, Merulius parasiticus, Nyctalis parasitica.

Este o ciupercă care creşte ca parazit pe alte ciuperci în descompunere cum sunt Russula Nigricans, Russula densifolia, Russula fellea, Russula foetens dar şi pe ciupercile Lactarius. Specia a fost descrisă pentru prima dată în anul 1791 sub numele de Agaricus parasiticus de micologul francez Jean Baptiste Bulliard. În anul 1951 micologul german Rolf Singer transferă ciuperca sub numele de Asterophora parasitica.

Pălăria: are iniţial culoarea albă până la gri-pal devenind la maturitate maro-cenuşiu şi este acoperită cu perişori fini dându-i un aspect mătăsos, este iniţial rotundă până la convexă cu marginea spre interior apoi devine aplatizată cu diametrul de 8-20 mm.

Carnea: este subţire, albicioasă până la maronie, are un miros neplăcut.

Lamele: sunt albicioase, groase şi distanţate.

Sporii: sunt netezi în formă eliptică, de mărime 5-6 x 3-4 microni.

Piciorul: este albicios, are înălţimea de 1-3 cm şi 2-4 mm în diametru.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu Asterophora lycoperdoides este o ciupercă necomestibilă şi care creşte ca parazit pe alte ciuperci în special pe cele din genul Russula (Russula densifolia). Ciuperca este acoperită de obicei cu o pulbere densă de spori de culoare maroniu-portocalie. Ciuperca a fost descrisă pentru prima dată în anul 1784 sub numele de Agaricus lycoperdoides de către micologul francez Jean Baptiste F.P. Bulliard.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *