Pãlãria, complet goalã în interior si destul de fragilã, are diametrul de 4-7cm, de formã globuloasã, cu suprafaţa acoperitã de numeroase alveole cu conturul neregulat si şerpuit care îi dã aspectul unui burete;

Piciorul, relativ bont şi îngroşat la bazã, înălţimea de 4-8cm, alb, este flocos în partea de sus şi cu şanţuri longitudinale la partea inferioarã, piciorul şi pãlãria sunt goale în interior, fiind unicameral,  şi comunicã între ele;

Carnea este de consistenţã redusã, albã, cu miros dulceag şi gust plãcut;

Sporii: sunt elipsoidali, netezi, coloraţi în galben-ocru;

 

 

Variabilitate:  coloritul de bazã al alveolelor de pe pãlãrie este ocru sau mãsliniu, iar nervurile despãrţitoare sunt gãlbui, piciorul este, la început, alb, apoi, gãlbui;

Habitat:  creşte în pãdurile foarte rare de foioase, pe sol nisipos, în special pe sub ulmi şi frasini, câteodatã pe lângã potecile de la ţarã sau prin vii, de la şes la deal, creşte în grupuri mai rar solitar,

Perioada de creştere: primãvara, în lunile aprilie-mai;

 

 

Specii asemănătoare: se deosebeşte de ceilalţi zbârciogi prin forma pãlãriei;

Precauţii:  zbârciogul rotund nu poate fi mâncat crud, trebuie fiert mai mult înainte de a fi consumat, pentru că conţine hidrazină, care se dizolvă în timpul fierberii, consumat în exces, poate crea reacţii neplăcute la persoanele sensibile, pentru că este cam greu de digerat;

Comestibilitate: excelentă, exemplarele mari pot fi prăjite ca şniţel, sau umplute cu carne după ce au fost opărite (blanşate- fierte scurt), nu se foloseşte piciorul, căci după opărire devine gomos;

Sinonime: Phallus esculentus var. rotundus, Morchella conica var. rigida, Morilla villica, Morchella rotunda var. rigida, Morchella rotunda var. esculenta.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: