Pălăria este, iniţial, emisferică, apoi convexă şi, la maturitate, plată sau uşor adâncită, cu marginea striată profund, ondulată şi, uneori, cu lobi, deseori cu crestături radiale, diametru 4-15cm, ocru.

Cuticula este netedă, lipicioasă şi cleioasă.

Piciorul este relativ robust, fusiform, îngroşat la mijloc, cu suprafaţa granuloasă şi striată, înălţime 4-8cm, albicios.

Lamele nu sunt dese, destul de înalte, cărnoase, deseori despicate şi unite prin vinişoare subţiri. Nu sunt aderente la picior şi emană mici picături asemănătoare celor de rouă.

Carnea este compactă, dar fragilă, cu miros rânced şi gust acru, puţin iute.

VARIABILITATE. Pălăria este galben-ocru, mai închis la mijloc, slab pătată cu brun-roşcat. Lamele sunt, la început, albicioase şi, apoi, gălbui, cu pistrui de
culoare brună. Piciorul este, la început plin, apoi spongios şi, în final, complet gol în interior, în contact cu aerul, carnea are tendinţa de a deveni maronie.

HABITAT. Foarte obişnuită în pădurile de foioase şi de conifere, câteodată şi în grupuri numeroase, la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Este greu de confundat, cel puţin din cauza mirosului.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: