Alte denumiri: ciuperca verde de stejar, ciuperca verde, green elfcup, green wood cup, the green stain fungus.

Sinonime: Peziza aeruginascens, Chlorosplenium aeruginascens, Helvella aeruginosa.

Genul include 23 de specii. Numele de “Chlorociboria” derivă din cuvântul grecesc “kloros” care înseamnă “verde’ şi din cuvântul latin “ciborium” care înseamnă “ceaşcă de băut” sau “cupă”. Epitetul specific “aeruginascens” derivă din cuvântul “aerug” care înseamnă “albastru- verde” şi cuvântul “ascens” care înseamnă “devenind”, cu referire la faptul că ciuperca conţine un pigment numit xilindein care produce o pată caracteristică de verde-albătrui pe lemn, în special pe cel de stejar. Această pată face lemnul mai puţin atrăgător pentru termite, poate reduce concurenţa cu alte ciuperci şi este chiar studiată pentru proprietăţile sale de combatre a cancerului.

Lemnul afectat de această culoare a fost folosit pentru prima dată în secolul al XV-lea în Italia unde a fost folosit în panourile de intarsie (incrustarea în lemn a unor obiecte naturale de decor, tehnică folosită la ornamentarea mobilierului) de către  arhitectul italian Fra Giovanni da Veroni. Astăzi lemnul este folosit în prelucrarea lemnului decorativ sub formă de cutii în articolele Tunbridge.

Corpul fructifer: este în formă de cupă mică, cu înălţimea de 5 mm, diametrul de 2-6 mm. Sunt ataşate de substrat de o tulpină foarte scurtă. O dată cu înaintarea în vârstă cupa se aplatizează semânând ca nişte discuri mici cu marginea uşor ridicată. Suprafaţa ciupercii este netedă apoi devine ridată, de culoare verde-albăstrui strălucitor. Sporii sunt de 8-14 x 1,4-2,4 microni şi sunt responsabili pentru pata verde-albăstruie de pe lemn. Corpul fructifer este vazut rar deoarece fructifică în sezonul rece.

Habitat: creşte în grupuri pe ramuri căzute, pe lemnul fără scoarţă descompus al copacilor de foioase (plop, frasin, în special stejar), poate fi întâlnită în păduri, parcuri şi grădini, pe toată perioada anului în special toamna. Este mai des observat sub formă de lemn colorat în verde decât sub formă de ciuperci verzi.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu ciuperca geamănă Chlorociboria aeruginosa care se poate deosebi una de cealaltă numai prin examinare microscopică având sporii mai mari 9-15 x 1,5-2,5 microni faţă de Chlorociboria aeruginascens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *