Pălăria are la început, formă de clopot, apoi este plată şi, la maturitate, uşor adâncită, are întotdeauna un gurgui conic în mijloc, ascuţit şi vizibil, diametru 4-10cm, roşie-brună.
Marginea este foarte subţire şi întotdeauna răsfrântă spre picior.
Cuticula este brun-roşie, în nuanţă mai deschisă către margine, netedă şi cu aspect brumat, dar lucioasă şi lipicioasă pe timp umed.
Piciorul este cilindric, fusiform, mat, cu bază uşor bulboasă, acoperită de un puf albicios, înălţime 4-7cm, roşiatic.
Lamele sunt dese, nu prea înalte şi decurente în lungul piciorului.
Carnea este compactă şi fragilă, cu miros slab şi gust iute. Când este tăiată, emană un suc gros, cu gust acru.
VARIABILITATE: Coloritul pălăriei este foarte stabil. Piciorul este, la început, plin apoi gol sau conţine o substanţă spongioasă, la început gri şi, apoi, total sau parţial, roşiatică. Lamele îşi schimbă culoarea de la albicios la roşu-deschis. Carnea, de obicei albă, se colorează în roşu la baza piciorului.
HABITAT: Este o specie frecvent întâlnită în pădurile de conifere, la munte.
PERIOADA DE CREŞTERE: Vara-toamna.
SPECII ASEMĂNĂTOARE: Este greu de confundat cu alte specii.
SINONIME: Agaricus rufus.
Comestibilitate. Fără interes alimentar.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: