Alte denumiri: maiul dracului, dead man’s fingers.
Sinonime: Xylaria rugosa, Xylaria corrugata, Hypoxylon polymorphum, Xylaria obovata, Xylosphaera obovata, Xylosphaera polymorpha, Sphaeria digitata.
Numele de gen “Xylaria” provine de la substantivul grecesc “xilem” care înseamnă “lemnul unui copac”. Epitetul specific “polymorpha” înseamnă “multe forme” cu referire la faptul că ciuperca are o formă destul de variabilă.
Corpul fructifer: are forma asemănătoare mai mult sau mai puţin unui baston sau măciucă subţiindu-se conic spre bază. Vârful este rotunjit şi deformat în diferite forme (polimorf), presărat cu mici pustule negru-lucioase. Iniţial este de culoare gri-albăstruie apoi maro-închis până la negru. Are o înălţime de 4-10 cm şi diametrul de aproximativ 3 cm.
Carnea este albicioasă şi foarte dură. Nu are un picior bine definit.
Sporii sunt mari, fusiformi, uneori uşor curbaţi, de culoare brun-negricios, au mărimea de 20-38 x 6-9 microni. În partea de sus a corpului fructifer se formează o mică gaură pe unde ies sporii.
Habitat: creşte de obicei la baza butucilor de copaci putreziţi sau răniţi şi a lemnului în descompunere în păduri de foioase mai ales pe arţari, mesteceni, frasini, fag. Fiind o specie care descompune lemnul pot infesta şi arbori vii şi slăbiţi colonizând rădăcinile formând un putregai de lemn (în special al frasinilor).
Specii asemănătoare: Xylaria longipes (dead moll’s fingers) care are tulpina lungă şi creşte singură şi mai rar în grup.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: